Valper

Oppdatering 1/4-20

Mandag var det klart for nye tester av jentene, og med tanken på hvor mye som måtte klaffe nå, så var ikke optimismen på topp. Prøvene gikk fint å ta, jeg reiser hjem og venter på svar (tar ca 1 time). Da får jeg tlf i fra hannhundeier i Sverige (toller). Der hadde de ikke gjort klart for frysing av sæd, og måtte i såfall sende nedkjølt eller vente 3 timer for å klargjøre. Nedkjølt er veldig risiko, da tispa MÅ være klar i løpet av ca 2 døgn ellers dør de. Jeg hadde ikke fått svar enda, og viste derfor ingen ting om hvordan hun lå ann. Men hun lå på 32, mere enn hva jeg hadde regnet med, og de fikk tappet og klargjort. Vi burde inseminere tirsdag, så her måtte alt gå greit i frakt. Vi fikk 2 alternativ på frakt. En svindyr, som gav oss en stor sikkerhet på å ha det inne 24 timer. En mye rimeligere, men også mye mere usikker på tidsbruken. Vi gikk selvfølgelig for den dyreste. Når vi hadde kommet så lang, var det ikke de ekstra tusen-lappene som skulle stoppe oss :-). 

Så var det gårdshunden. Hun hadde også steget noe raskere og var på 43. Jeg hadde regnet med rundt 30, som ville vært perfekt. Nå var jeg redd vi faktisk ikke ville få en parring fordi hun var forbi. Innen 1 time etter jeg hadde svaret, var jeg på veien. 6 timer igjen til hannhunden.. og hun ville  fortsatt stige på turen...

 Vel fremme til hannen, gikk alt helt supert. Vi fikk en fin parring med heng på 12-15 min. 

Vanligvis ville vi parret neste dag også, men jeg var så sikker på at vi var der i "grevens tid", at jeg så ingen hensikt. Dessuten hadde jeg sæd på vei til tolleren, som da var avtalt å inseminere dagen etter. 

Da var det 6 timer hjem igjen....

Var hjemme kl 03 på natta, fikk noen timer søvn, før jeg ble litt bekymret for pakken. Jeg hadde ikke fått sporingsnr som sist og ante derfor ingen ting hvor den var. Sendte mail til klinikken i Sverige og fikk ikke svar (har tlf tid kun mellom 8-9), så utpå formiddagen ringte jeg fraktselskapet. Jeg var livredd for at noe hadde hendt, siden jeg hadde ikke fått beskjed om noe betaling av frakt på forhånd, og jeg var redd den sto fast et sted pga manglende betaling av frakten. Der var flyet noe forsinket (samme flyet hver dag som kommer med leveringer til fraktselskapet) men de skulle gi meg beskjed når sjåføren som skulle til klinikken min, hadde fått alle utleveringer. Samtidig som jeg får beskjed om at fraktselskapet ikke har min pakke, får jeg mail om at pakken er ankommet klinikken. For en ubeskrivelig lettelse!! 

Så i går kveld, fikk vi en vellykket inseminering av tolleren, med rikelig med spreke spermier :-)

For dere som har fulgt med i dette dramaet, så har vi nå forhåpentligvis valper på vei til både gårdshunden og tolleren, og vi tar mer enn gjerne imot mailer for vår interesselister. Det vil komme oppdateringer under planlagte kull om ikke lenge, med biler og beskrivelser av hannhundene :-)


Oppdatering 27/3-20

Kjenner litt på stresset i forhold til løpske tisper nå. Var så utrolig glad for at den fryste sæden var kommet på klinikken, men så snudde gleden. Det har vært lekasje på beholderen, så den var tom for nitrogen og dermed var spermiene tint. Dvs at de trolig er ubrukelig. Den evig trofaste hannhundeier stiller nok en gang opp og forsøker å få tappet på nytt på torsdag,  slik at vi hadde hatt en ny dose på fredag. Det hadde ikke klinikken i sverige mulighet til, så da får de ikke tappet før mandag. For at det skulle holde, var vi fullstendig avhengig av at tispa ikke hadde kommet for langt i løpetiden, for i følge våre beregninger, begynner vi da å nærme oss siste sjanse. Men, vi har testet i dag (progresterontest som sier oss når tispene nærmer seg klar), og tolleren kommer trolig ikke til å være klar for tidligst tirsdag, så da rekker vi å få en ny beholder opp, hvis det ikke tar lengre tid enn sist. Vi har jo stadig nye utfordringer vi står ovenfor i disse tider, så vi føler oss langt i fra trygg på at dette skal gå. Tenker at det er ikke lov å ha sånn uflaks at det samme skjer igjen. Da er i såfall løpet kjørt. Men, enn så lenge, er vi fortsatt optimistisk på at vi skal klare dette :-)

Vi har også testet gårdshunden, og hun er bittebittelitt foran tolleren og vi håper da på parring over helga engang og krysser fingrene for at vi fortsatt har lov til å bevege oss gjennom kommuner.

 

Oppdatering 25/3-20 DSG

Vi hadde i utgangspunktet ingen planer for gårdshund valper i 2020, da vi hadde konfirmasjon til våren og 2 kull ble da litt mye. Men nå har korona-viruset satt en stopper for konfirmasjonen og vi tenker derfor at Beyla kan få sitt siste kull. Vi har fått ja til parring med en knallflott hannhund, og ser for en mulig parring til helgen eller i begynnelsen av neste uke

Oppdatering 25/3-20 Toller

Tolleren gikk i løpetid 4 dager etter Norge stenger alle grenser. Det betydde selvsagt en stor utfordring for oss, da hannen befinner seg i Sverige. Heldigvis fungerer teknologien og gjennom en rekke mailer ser ting ut for å være et stort steg nærmere og ordne seg. Vi har fått kjempegod hjelp fra fertilitetsklinikken i Uppsala, samt hatt en hannhundeier som har stilt opp til 1000, og dermed ble det sendt fryst sæd fra Sverige i går. Den har i dag ankommet klinikken hvor tispa skal inemineres og venter bare på at hun blir klar. Det er fortsatt en lang vei å gå, da sæden må overleve prosessen, vi må ha riktig tidspunkt på tispa for inseminering og selv da er det ingen garanti.

Inseminering av fryst sæd er ikke så uvanlig for enkelte raser, da man ofte henter nye gener i land som er altfor komplisert å reise til, eller man føler at f.eks en flyreise er for stor påkjenning for tispa. Men, for oss som har drevet med dansk svensk gårdshund i mange år, så er det ikke så vanlig, da de fleste gårdshunder befinner seg stort sett i skandinavia og en reise til hannhunden er da å betrakte som kort :-)


Oppdatering 20/3-20


Toller
 PGA situasjonen med korona-viruset, møter vi nå en utfordring vi ikke så for oss. Tolleren har gått i løpetid, hannen er i Sverige og vi jobber iherdig med å løse dette. Klaffer alt og ingen flere restriksjoner mellom landene kommer den nærmeste tiden, håper vi likevel at vi skal få til valper. Det vil si at vi kommer til å inseminere om alt går greit. Dette vet vi om vi har fått til i løpet av 2 ukers tid og vil da komme med ny informasjon. Vi krysser alt vi har for at vi går sommeren i møte med et tollerkull i hus :-)

DSG:
Vi hadde ingen planer om å parre gårdshund denne våren. Årsaken til dette var at tispene går ofte i løpetid samtidig og vi måtte derfor prioritere tolleren, da vi med flere kull kunne risikere å ta på oss litt vel mye mtp konfirmasjon her hjemme i mai. Nå er konfirmasjonen avlyst, gårdshunden er også gått i løpetid, og det vil derfor også være en stor sannsynlighet for at vi velger å la Beyla få sitt siste kull. Igjen; vi vet mer om 2 uker og legger da ut ny informasjon om dette :-)

VIKTIG!!! Alle som ønsker å stå på liste hos oss MÅ:
- lese valp fra Megarden (under Valper) Der står en del informasjon og hvordan vi gjør det når vi har valper for salg. 
- sende mail ETTER vi har gått ut med informasjon om vellykket parring. Dette gjelder også de som har sendt mail tidligere.

Da vi ikke vet hvordan tiden fremover vil utvikle seg, tar vi selvfølgelig høyde for at vi kanskje må gjøre ting annerledes denne gangen